Vad är egentligen Bitcoin?

Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta, eller en s.k. kryptovaluta, som kan användas för att genomföra finansiella transaktioner. Anledningen till att det kallas just krypto är att kryptografi används för att garantera dessa finansiella transaktioner. Idag regleras traditionella valutor av olika nationella centralbanker men Bitcoin och kryptovalutor är decentraliserade vilket innebär att de inte övervakas av en central instans som till exempel en bank.

Kryptovalutor såsom Bitcoin säkerställs med hjälp av en blockkedja och dessa blockkedjor kan beskrivas som en fortsatt växande lista av register, så kallade block. Det är just dessa block som länkas och säkras med genom att krypteras.

Du kan köpa Bitcoin och kryptovalutor genom att använda traditionella valutor. Denna handel utförs vanligtvis på olika handelsplattformar online. Vad som är viktigt att känna till om värdet på en kryptovaluta är att det, precis som det mesta, styrs av utbud och efterfrågan. Men det finns också ett begränsat antal mynt av varje kryptovaluta. När det kommer till traditionella valutor, så kallade fiat-valutor, kan ett land i teorin skapa hur mycket nya pengar de vill.

Vad är Bitcoin Mining?

Förutom att köpa Bitcoin kan du även få kryptovalutor på andra sätt. Det populäraste och mest omtalade är genom så kallad mining,  där mining ofta innebär att validera transaktioner på blockkedjan. Genom att hjälpa till med att mina kan du belönas med Bitcoin. På detta sätt minskas transaktionsavgifterna genom att användare bidrar med datorkraft till nätverket.

Idag går många användare samman och skapar så kallade miningnätverk där de gemensamt använder sin datorkraft för att mina och sedan delar de på belöningen. I och med dess ökade popularitet letar dessa nätverk ständigt efter billigare och mer kraftfulla datorer.

Bitcoin Handelsplattformar

Om du vill köpa eller sälja Bitcoin så kan du vända dig till en handelsplattform som erbjuder dessa tjänster. Dessa plattformar fungerar precis som en traditionell börs där du kan köpa och sälja fiat-valutor, aktier etc. Och i utbyte mot att genomföra dessa transaktioner tar de ut en mindre avgift.

Att investera i Bitcoin ökar i popularitet och med tanke på den höga volatiliteten i dessa kryptovalutor kan man ibland vara tvungen att fatta snabba investeringsbeslut om man hittar ett bra köpläge.

Fördelar och nackdelar med Bitcoin

Som med det mesta finns det även fördelar och nackdelar med Bitcoin. Den största fördelen med att använda sig av kryptovalutor är att dessa valutor är politiskt oberoende (decentraliserade). Ett lands myndigheter kan till exempel frysa dina tillgångar i traditionella valutor eller tillgångsslag, men det är väldigt svårt för samma myndigheter att frysa eller lägga beslag på tillgångar som de inte vet existerar.

Det finns självklart även risker med kryptovalutor, där den största är valutans volatilitet. Det kan ofta ske stora svängningar i kurserna för dessa valutor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *